Odnosi s javnošću

draganadjermanovic.com  

O čemu razmišlja menadžer za Odnose s javnošću, kako vidi svet oko sebe kao ličnost i kao profesionalac.
Koliko direktna komunikacija i demistifikacija običnih i neuobičajenih pojava život generalno, čini jednostavnijim i kvalitetnijim.
Kolika je odgovornost na pojedincima a kolika na uticajnim grupama u kreiranju stavova javnog mnjenja u cilju lične i profesionalne promocije.
Blog o PRepoznavanju prilika i korišćenju mogućnosti.

BLOG JE PREMEŠTEN NA ADRESU WWW.DRAGANADJERMANOVIC.COM

Izrael u Gaza sitiju

ddjermanovic | 15 Januar, 2009.

Eksploatacija online servisa i interneta u cilju ratne propagande

Izrael vodi rat prodirući sve dublje u pojas Gaze. Njihovi tenkovi zašli su duboko u Gaza siti. Svetska javnost ima podeljena mišljenja o opravdanosti izraelske invazije. Izraelci su stoga počeli intenzivno da koriste i nove medije kako bi i na taj način uticali na stavove javnog mnjenja.

Svaka pojava se komunicira. Neke pojave se komuniciraju veštije od drugih. Neki se ratovi vode, a neki čak dobijaju zahvaljujući veštoj komunikaciji.  Sve se argumentovanije čuje glas komunikoloških stručnjaka, da je Obama imao dobru kampanju i sjajne rezultate, na prvom mestu zahvaljujući izuzetnoj eksploataciji novih medija. U najmanju ruku zahvaljujući novim medijima prikupuio je 430 miliona dolara (67% ukupno prikupljenih sredstava za kampanju)  dobrim online nastupom. Primera je sve više. 

mapa cnn 

Najaktuelniji ratni sukob na svetu i ujedno politička borba, tj. dobro iskomunicirana politička borba, jeste ofanziva Izraela na pojas Gaze i palestinski narod u tom pojasu, a pod izgovorom reakcije na terorističe aktivnosti Hamasa

Ukratko o sukobu kroz citat pojedinih delova teksta Avi Shlaima u Guardian-u, engleskog jevreja, istoričara i Oxfordskog profesora:

"Jedini način da razumemo besmisleni rat Izraela u Gazi je kroz razumevanje njegovog istorijskog konteksta. Osnivanje izraelske države u maju 1948. podrazumevalo je nanošenje ogromne nepravde Palestincima. Britanski zvaničnici s prezirom su gledali na pristrasnost Amerikanaca i njihovo favorizovanje nove države."

Pogađate da oni koji podržavaju Izrael imaju (debele) političko-ekonomske interese (kao i obično Frown).

Na dalje profesor Shlaima navodi:

"Tajming za rat je određen političkim okolnostima. Izbori na svim nivoima su zakazani za 10. februar i glavni učesnici traže priliku da dokažu svoju čvrstinu. Vojne glavešine su jedva čekale da zadaju razorni udarac Hamasu kako bi sa svoje reputacije skinuli mrlju propalog rata protiv Hezboaha u Libanu iz jula 2006. godine. Cinični lideri Izraela takođe mogu da računaju na apatiju i nesposobnost prozapadnih arapskih režima i na slepu podršku predsednika Buša u predvečerje mandata. Buš je opravdao očekivanja, jer je u potpunosti svalio krivicu za krizu na Hamas, stavio veto na predloge za trenutni prekid vatre u Savetu bezbednosti i dozvolio Izraelu da slobodno krene u kopnenu invaziju Gaze."

Trenutno stanje

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je od početka izraelske ofanzive, pre dvadeset dana, ubijeno više od 1.000 Palestinaca, od čega više od 320 djece.

Od početka vojne kampanje Tel Aviva u palestinskim raketnim napadima na teritoriju Izraela i u Gazi život je izgubilo ukupno 13 Izraelaca, među kojima su tri civila.

Zaključak

Rat se dobija zahvaljujući kombinovanju raznih strategija i taktika, zaista o tome ne znam ništa (mada s vremena na vreme igram Age Wink), ali znam da strateška komunikacija u cilju oblikovanja stavova globalnog (i svakog drugog) mnjenja donasi dobre rezultate.

Iako propaganda Izraela traje 60 godina, sada je proprimila nove obrise. Naime, na Reuters-u je danas objavljena vest da je Izrael drastično povećao svoju prisutnost u novim medijima u cilju emitovanja svojih ratnih poruka kojima objašnjava opravdanost napada na Gazu. U kampanji "Stand with us" koriste sve od YouTube-a preko Twittera i Facebooka do blogova i tako tako dalje.

bomb, bomb, bomb... Iako očigledno prećutno partnerstvo koje imaju sa zapadnim silama moći donosi uspeh, Izrael ide i korak dalje.

Možda zbog skrivenih namera i novih planova, možda prosto zbog toga što su decenijama kritikovani da loše komuniciraju svoje motive za ratne aktivnosti (a ovo je osmi rat od osnivanja države 1948.)...

 

 Kako će reagovati online populacija zaključićemo u danima koji su pred nama.

 

Komentari

Re: Izrael u Gaza sitiju

Jasna Kamatovic | 15.01.2009.

Ono o čemu razmišljam je kako su ratovi i političke kampanje u medijima (na nažalost, i ako gledamo čašu do pola praznu) obeležili 20. vek. Po svemu sudeći trend se nastavlja a novi mediji, kao što vidimo postaju samo još jedno novo oruđe za globalnu manipulaciju. To mi se uopšte ne dopada i polako ponovo dolazim u fazu da ne pratim vesti. A ni to nije dobro. Tek ćemo videti...

Re: Izrael u Gaza sitiju

Dragan Varagić | 15.01.2009.

Od NATO bombardovanja Srbije praktično svi ratovi su imali i svoju online varijantu, samo što se o nekima zna više, a o nekima manje.

Internet je veoma pogodan za širenje svakavih vrsta poruka.

Kriza u Gazi se preliva na Web

Danijela Sever Radovanovic | 15.01.2009.

Evo jos jednog dobrog teksta (BBC News)na temu sirenja rata i propagande iz RL-a u virtuelni: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7827293.stm

Jos jedan dokaz da je online svet samo ogledalo real life-a

Re: Izrael u Gaza sitiju

Momčilo | 22.01.2009.

Nakon čitanja o Bernezu i o slučaju Gvatemale, sa više od 200 000 ljudskih žrtava i dekada provedenih pod tiranijom, a sve zbog izvoza banana, nekako mi ovo sa Izraelom i Gazom dođe... Svakodnevnica. Tužna svakodnevnica.

IZRAEL

ZOZETA VUKADINOVIC | 18.02.2009.

KAKVA SRAMOTA DA TAKVE STVARI GOVORITE O IZRAELU I JEVREJSKOM NARODU.KAKVU SU ONI SUDBINU DOZIVLJAVALI KROZ VEKOVE ODKAKO SU 60.GODINE NOVE ERE PROTERANI IZ SVOJE DOMOVINE.UOSTALOM ZAR NISU MUSLIMANI NAJVECA OPASNOST ZA COVECANSTVO?MOGLA BIH DOSTA NA TU TEMU ALI...

 
CC - Neka prava zadržana pod Creative Commons licencom 3.0, Srbija 2008 by draganadjermanovic.com – Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb