Odnosi s javnošću

draganadjermanovic.com  

O čemu razmišlja menadžer za Odnose s javnošću, kako vidi svet oko sebe kao ličnost i kao profesionalac.
Koliko direktna komunikacija i demistifikacija običnih i neuobičajenih pojava život generalno, čini jednostavnijim i kvalitetnijim.
Kolika je odgovornost na pojedincima a kolika na uticajnim grupama u kreiranju stavova javnog mnjenja u cilju lične i profesionalne promocije.
Blog o PRepoznavanju prilika i korišćenju mogućnosti.

BLOG JE PREMEŠTEN NA ADRESU WWW.DRAGANADJERMANOVIC.COM

Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

ddjermanovic | 05 Februar, 2009.

Poštovana gospođo Đermanović,

Uvažena koleginice,


Zahvaljujem na Vašem dopisu, na koji odgovaram sa blagim zakašnjenjem i nadam se da mi nećete zameriti zbog toga.

Prvo da Vam kažem da sam posetio Vaš blog i slažem se sa Vašim konstatacijama: stanovnici Srbije (naročito onaj deo koji ima pristup internetu - a to je oko 1/3 građana Republike Srbije) vole da bloguju, primetan je i veliki interes za brendiranje i uopšte podizanje konkurentnosti srpske privrede i približavanje našeg društva evropskoj najboljoj praksi I svetskim standardima. Bar ja to tako mislim, pa i sagledavam.

Pitanja u oblasti brendiranja koja ste Vi ili učesnici u Vašem blogu postavili, kao i ideje koje su nesebično iskazane smatram veoma korisnim. Naravno da građane Srbije ne zanima nadležnost ministarstava i organizacija Vlade Srbije... Plakati za koje pitate su u okviru projekta jedne od institucija, a možda i neke nevladine organizacije. Broj učcesnika u Nacionalnom brendiranju Srbije nije ograničen i slažem se sa Vama da svaki građanin može da doprinese svojim aktivnostima uspešnoj realizaciji ovog važnog posla. Ovo resorno ministarstvo, u skladu sa zakonskom nadležnošću objedinjuje stručne poslove u ovoj oblastii odgovorno je za efikasno iI efektivno sprovođenje ovog posla, ali isto tako ima zadatak da edukuje građane Srbije o značaju Nacionalnog brenda Srbije. Vaš blog je pogodan instrument za izvršenje ovog zadatka. Ali ne samo to, zaključujem da u blogu postoji i svojevrstan brain storming - koji će državni aparat pokušati da racionalno iskoristi.

Moj položaj državnog službenika od karijere ne dozvoljava mi da komentarišem rad starešine organa, ali mi dozvolite da iskažem mišljenje da je dr Slobodan Milosavljević, sadašnji ministar trgovine i usluga, čovek iz struke, vrstan stručnjak u oblasti ekonomije, sa dugogodišnjim iskustvom u privredi i politici, Đinđićeve energije i pragmatizma koji nesumljivo svojim radom približava Srbiju Evropskoj uniji.

Drago mi je što cemo imati prilike da se uskoro sretnemo na okruglom stolu na Brand Fair 5, čiji je pokrovitelj Ministarstvo trgovine i usluga www.brandfair.org i da tom prilikom nastavimo našu razmenu mišljenja koja mora imati za cilj lepšu i bolju Srbiju.


Srdačan pozdrav


Željko Stojanović
p.s. Odgovor stigao u četvrtak, 05. februara 2009.

Komentari

odgovor ministarstva

Milos Ciric | 05.02.2009.

Odgovor je napisan vrstno pr-ovski u prvom delu. Bio bi jos bolji kad ne bih hvalio ministra. Ministar je mozda stvarno sve to (ne znam ga i nisam pratio njegov dosadasnji rad) ali to nema nikakve veze sa temom o kojoj je govora. Svi ucesnici smo govorili o brendiranju pa bih bilo mnogo bolje kad bi u odgovoru bilo napisano sta ima gospodin ministar u planu da ucini na tom polju. Inace iz odgovora se vidi spremnost da se ukljuce razmisljanja i nasa Dragana kao nas predvodnik. Pa bit ce zanimljivo pratiti daljne korake ministarstva i stvarno izrazavanje te spremnosti kroz konkretne aktivnosti... Drzim palceve!

Hmmm

Miloš Bošković | 05.02.2009.

"... da je dr Slobodan Milosavljević, sadašnji ministar trgovine i usluga, čovek iz struke, vrstan stručnjak u oblasti ekonomije... "

Ovo mi najviše čudno... a čudno mi je, jer sam ga slušao na B92fm, kada je lagano rekao "pojeftinjenje cena"... ako je ekonomista, takvu glupost ne bi smeo da dozvoli sebi...

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

ddjermanovic | 05.02.2009.

Bez obzira na sve eventualne zamerke, ovo pismo je vrlo pozitivan gest kako prema građanima naše zemlje, tako i prema posetiocima iz regiona...

I na ovaj način se, između ostalog, šalje afirmativna poruka o Srbiji.

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

Aleksandar Ratkovic | 05.02.2009.

Dobro je da je čovek ipak odgovorio. Pomaci postoje. Korišćenje interneta u gradjenju brenda Srbije nisam siguran da postoji, bar ne organizovano. Videćemo (čitaćemo) šta će biti na tom okruglom stolu.

komunikacija

Miss Cybernaut | 05.02.2009.

Slazem se sa A.Ratkovicem, upostavljena je komunikacija i to govori dovoljno i o vaznosti teme i o znacaju bloga i komentara na njemu (brainstorming).

Nadam se da cemo na BrandFairu imati prilike da cujemo konkretnije o namerama Min. za TTT, a isto tako se nadam da ce biti ostavljeno vreme za pitanja & odgovore gde ce publika moci da se ukljuci.

Comment

GM | 05.02.2009.

Samo da nisu "laki" na recima, a u praksi se pokazu kao ekipa iz "Agencije za istrazivanje ruda i gubljenje vremena" iz antologijskog Alan Forda.

Lepo ;)

Sasa Jovanovic | 05.02.2009.

Lepo je cuti da neko iz drzavnog aprata ima sluha i za online pisanja, nas "malih". Ne nismo mi bas tako mali, samo se salim.

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

Milosh | 05.02.2009.

Sve čestitke. Slažem se sa g. Čirićem(?) u vezi zamazotine od odgovora, ali bolje i detaljnije se nije ni moglo očekivati. U svakom slučaju, lepo da se neko barem trudi da nas uveri da mu značimo.

Ja i dalje ostajem strašno skeptičan, ali i strašno radoznao da doznam šta ćete lepo da se dogovorite. Ostajem i pri tome da je na datu temu potrebno prvo napraviti panel psihologa, a ne komunikacionih stručnjaka, naravno. Ipak, rado ću dati svoj mali doprinos i ispuniti svoju građansku i moralnu dužnost, ako je osetim. Sve najbolje na sastanku ti želim.

Još jedna stvar na koju moram da se osvrnem, i mogu samo da se nadam da me nećete shvatiti pogrešno - komentar g Čirića "...se vidi spremnost da se ukljuce razmisljanja i nasa Dragana kao nas predvodnik..." me je strašno pogodio. Dovoljno smo valjda imali predvodnika, podvodnika, svodnika i vođa, dosta su nam doneli. Vratite Res u Publica. Ukoliko se Dragana ne postavi kao vox populi, već kao nekakav vođa nečega, ode sve u politikanstvo. Bez ikakve zadnje namere ovo govorim, jednostavno smatram da se mora reći. Još jednom, sve najbolje, i nemojte nam trošiti pare uzalud (kobaksem, upereno g. Ministru).

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

Milos Ciric | 06.02.2009.

Meni se jako svidja spremnost sluzbenika ministarstva da pozove ljude koje interesuje materija na kojoj radi na saradnju, a jos vise brzina odgovora koja ne vrlo nesvakidasnja u usporedbi za uobicajnim radom tih sluzbi. Zato je moj komentar bio pohvalan za njegov rad osim u delu koje bi po mojem misljenju bilo bolje da nije bilo dodato (oko strucnosti ministra jer to nije bio deo problema o kom raspravljamo). Isto tako nisam sklon nacinu koji je vrlo rasprostranjen na ovim prostorima da se osudjuje nekoga, cak i na osnovu prijasnjih iskustava sa slicnm sluzbama) dok jos nije imao priliku da dokaze svoju dobru volju - na kraju krajeva svi mi koji znamo kako se pravi budzet znamo da je budzet politicki dogovor oko kljucnih problema i prioriteta njihovih resavanja te da je problema uvek mnogo vise nego resursa koji su na raspolaganju. Zato poneki za odredjene grupe iznimno vazni problemi ne dobijaju potrebnu paznju i resurse za resavanje. Sto se mene tice dosadasni rad coveka iz ministarstva zasluzuje pohvalu! I nije dobro da se ga napada pre no sto ima priliku da nesto (ne)uradi. Jer cak i ako ste bili sto puta prevareni ili iznevereni to jos ne znaci da konkretan covek ili ministarstvo u ovom slucaju nece uraditi ispravne stvari - opet naravno u okviru budzetskih mogucnosti!
Isto vazi i oko predvodjenja. Mozda cete svi oje to interesuje doci na Brand Fair i imati tamo priliku za rec - ali to se retko desava. Zato obicno imamo nekoga koji sublimise izrazene stavove i prezentuje ih u ime ostalih - takve mozemo nazvati predvodnikom kao sto sam ja ucinio ili potraziti koju drugu rec za isti sadrzaj. Ja razumem potrebu da se suprostavljate t.z. voditeljima koje je puna srpska istorija - ali nisam primetio da je Dragana bilo gde ispoljila tovrsne politicke ambicije. Ono sto mislim da joj svi priznajemo je da otvara relevatne teme, da jim vrlo studiozno pristupa, da nesebicno deli ne samo svoja saznanja nego i koristne linkove te da vrlo spremno odaje priznanje ljudima koji rade slican posao - bas zbog njenog bloga ja sam npr. poceo da citam puno drugih odlicnih blogera (Varagica, Miss Cybernaut itd.). Mislim da moze biti uzor bas puno ljudima i da su ona i jos neki blogeri ono sto bi ja opisao kao "prauzor novog Srbina", smer u kojoj bi se i ostali morali kretati. Jer vi mozete nekog psovati, pretiti mu, govoriti da je idiot i nastaviti i dalje onim putem koja je u stvari dovela Srbiju do stanja gde je vecina susjeda u boljem polozaju nego Srbija ili raditi kao Dragana, strpljivo objasnavajuci i otvarajuci drugu stranu Srbije koju i ja volim, koja je pametna, koja sve vreme uci, koja je otvorena ne samo za ideje nego i drukcije poglede, Srbiju kakvu svi mi vise ili manje prizeljkujemo. Onda nece vise biti vazno da kako se neko zove i odakle dolazi nego sta govori i radi, kako ponasa i sto doprinosi.

Nisam zadovoljan

Viktor | 06.02.2009.

A zasto vecina smatra da bolji odgovor nije ni trebalo ocekivati? Ja bih bas insistirao na nekom konkretnom odgovoru, ovo je vise u fazonu, 'bas lepo sto se interesujete, javicemo ako nesto bude' ili ' ovo je automatski reply, trenutno smo na odmoru, we'll get back to you asap'
U Draganinom pismu ima 14 stavki/pitanja, na koliko njih je dat konkretan odgovor?

Одговор Milosh-у

Миљан Премовић | 06.02.2009.

Поштовани Милоше,

Лепо је што се интересујете за ове важне теме али ипак треба да знате да брендирање државе не ради неки панел психолога. Не знам чиме се Ви бавите али на који начин можете допринети бренду наше земље?

Надаље, да ли Ви имате проблем да жена буде вођа? Не знам на које сте вође мислили али када сте цинично написали да су нам пуно донели нпр., цар Душан је допринео, вожд Карађорђе, кнез Милош, кнез Михајло... Да ли Ви имате проблем са овим људима? Написали сте да се да имате бојазан да Драгана не оде у политику. Да ли је политика за људе или зе животиње, госодине Милоше? Ако је за људе, да ли кажњиво, неморално или неетички бавити се политиком?

Уважена колегинца Ђермановић је својим ентузијазмом покренула овај блог. Има истинску жељу да помогне својој земљи а за узврат очекује само подршку сународника. Она је прави интелектуалац јер је спремна да учи и није сујетна.

Споштовањем,
Миљан Премовић

RE: Miljan

Milosh | 06.02.2009.

Poštovani Miljane,

Moj komentar o psiholozima nema veze sa brendiranjem per se, već sa mojim stavom da je za brending prerano. Psihologija mase, sociologija i srodna polja su, po mom mišljenju bolji izvori saznanja i efektnih rešenja za naš problem od marketing/PR eksperata, iz razloga koji bi trebalo da se vide kroz post na mom blogu i ostale moje komentare (na prethodnim temama). Kraće, potrebno je promeniti društvo (odnosno aktivno započeti njegovo menjanje) tako da bude sposobno da shvati i iskoristi podršku države u brendingu. Jer, nije Vlada ili Ministarstvo nisu država, niti će ikad biti. Njihov trud će biti uzaludan, ukoliko ne postoji Istina koja može biti "dobro ispričana". PR i marketing eksperti nastupaju kada je "njiva poorana", ako mi dopustite da se tako izrazim. Na nivou države, njihov je zadatak kultivacija već postojećih elementata, ne stvaranje istih. Tako barem ja razmišljam.

Vrlo sam začuđen tonom Vašeg komentara, ali ok, bilo je neminovno i sam sam to tražio. Da ste kliknuli na link mog imena, došli biste u priliku da se bliže upoznate sa mojim stavom, da saznate i čime se bavim, i ja ne bih trošio svačije vreme objašnjavajući svoje stavove iznova.

Brendu moje i Vaše zemlje smatram da mogu da doprinesem time što nisam i neću biti korumpirana svinja, za početak (ako neko ovo protumači u smislu da ja Draganu nazivam ovako, svaka mu čast). Nadalje, time što podstičem diskusiju, i aktivno se trudim da se svi ne složimo.

Što se tiče vođa... treba li da spominjem druge, one koje ste izostavili, kolega? One sa postera, majci, bedževa? Busanje u grudi nam jako dobro ide. Nadalje, nema poente za sofizmima i zamenama teza u Vašem reagovanju na moje pominjanje "politikanstva" (NE politike). Pročitajte originalni komentar još jednom. Takvim stavovima, koji se ogledaju u npr. prikrivenom patronizovanju osobe čijem se mišljenju suprotstavljate, a niste se potrudili da saznate išta o njoj smo se mi kao narod dovoljno dugo bavili. Rezultati su više nego očigledni. Vaša pitanja meni su besmislena (jer je na njih već odgovoreno, pod jedan) i ne služe daljem unapređenju diskusije, već omalovažavanju mog stava, koji očigledno ne razumete, niti se trudite da to promenite.

Podrška sunarodnika ne izostaje. Ne znači li činjenica da već četvrti put komentarišem ovde, da i ja imam post na ovu temu, da sam "sproveo" 150 (po pageview stats) ljudi sa DizajnZone da pogledaju o čemu se radi, da aktivno sedim i razmišljam o svojim stavovima, i na kraju - učestvujem u online i offline komunikaciji na temu... nije li to podrška? Ne znači li to da se trudim?

Moj stav jeste različit od Draganinog, ali je ja zbog toga ne napadam. Naprotiv. Želim joj sve najbolje, i trudim se da i ja učestvujem i pomognem koliko umem/znam. Iznosim svoja neortodoksna mišljenja, jer sam "đavolji advokat", i kopam po onome što drugi zaobilaze. Takav sam, i mislim da je to vrlo važno. Vi kao svršeni marketar/menadžer sa najprestižnijeg domaćeg fakulteta, svakako znate da sistem koji dozvoli sebi potpunu homogenost, stagnira. Demokratija, koju se trudimo da postavimo na noge, je zasnovana na konsenzusu koji se, pretpostavljam, postiže sučeljavanjem i pomirivanjem ponekad dijametralno različitih stavova. Trudim se da doprinesem uspostavljanju takvog sistema vrednosti, koji je upravo ono što ja smatram pogodnim tlom za razvijanje ideja koje se istinski mogu pozitivno brendirati. A vi me zovete "gospodine Miloše", i postavljate mi pitanja dostojna skupštinske govornice. Krivo mi je, iskreno. Mislim da nema potrebe za time, i da se samo nismo lepo razumeli.

Vaš blogpost na temu brenda Srbije je vrlo koherentan, i slažem se sa većinom onoga što je napisano - savetodavna, pre nego egzekutivna funkcija je upravo ono što nam treba. Tim pre, ne vidim razlog za ovakav napad i patronizovanje. Vi čak koristite isti citat, kao i ja (Truth well told), da pojasnite stvari.

Ne slažem se sa vašom konstatacijom da je brending metrika relevantna stvar, jer prosto - nije. Pogledajte "lagani" otpis milijardi dolara goodwill-a koji se dešava svakodnevno, maltene, u bankarskom sektoru. Šta je to nego prospast brending metrike, toliko slavljene od nekakvih stručnjaka. Ali, da, pravim digresiju... i previše pišem, svakako.

Sumiram: hajde da pričamo. Nije neophodno, niti je realno moguće, da se svi složimo - ali je neophodno da se svi saslušamo, oko ovako važne teme.

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

ddjermanovic | 06.02.2009.

Da je i mnogo pametniji i istinski pravi stručnjak za brendiranje opisivao našu temu, a da mu je izostala ovako konstruktivna diskusija beskrajno mnogo zanimljivih ličnosti - pisao bi uzalud.

Zahvaljujući ovako konstruktivnoj diskusiji i opaskama i više nego konstruktivnim prilozima VI ste učinili ovu temu zaista aktuelnom i vrlo značajnom! VI!

Dragana je komunikolog: baci udicu, animira, lobira (skromnim kapacitetima ;), širi krug, kontroliše tok, forsira on i offline publicitet... Čak ni ne komentarišem.

Ovo nije moja tema, ovo je NAŠA tema; ovo nije (samo) moj život i poriv, ovo je u interesi svih, po najviše onih koji tu činjenicu negiraju, opstruišu i ignorišu.

Ne da ću insistirati da "državni aparat pokuša da racionalno iskoristi" bisere koje smo im ponudili potpuno dobronamerno i na kraju krajeva besplatno, nego ću tražiti da se na to obavežu!

Mnogi su konkretno potvrdili svoju dobru volju, opet mnogi (i neki od kojih se više očekivalo) nisu!

Molim vas samo da do kraja, gde god da je on i kad god da je on obzirom da će BITI POZITIVAN, zadržite ovaj sjajan konstruktivni duh!

;)

Sasa Jovanovic | 06.02.2009.

Sjajna si, zbilja :)

Ovaj optimizam mi se sviđa. Toliko je nerazuman da nema šanse da ne uspe :)

Seti se Šoa (George Bernard Shaw): "Razuman čovek prilagođava se svetu, nerazuman čovek uporno pokušava da svet prilagodi sebi i tako celokupan progres zavisi od nerazumnog čoveka."

Odabrani

Ćutolog | 06.02.2009.

„ Ćutati se može. A ako čovek neće da ćuti, onda može samo da optužuje“
L.N.Tolstoj

Arhivski tekstovi:

Vlada Srbije osnovala Savet za promociju države/ oktobar 2007.
Forcanova je predsednica Saveta, a članovi: Srđan Đurić, Srđan Šaper, Igor Avžner, Jelica Minić, Ivan Tasovac i Ana Trbović. Nema nikakvog sukoba interesa, svi će da rade volonterski - kaže inicijator ovog saveta Predrag Bubalo.
Uzgred, iako se tvrdi da će članovi Saveta da rade volonterski, podsećamo da je Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom izdvojilo prošle godine milion evra za projekat brendiranja Srbije, (znači, još 2006. prim a.) a zatim raspisalo i tender za angažovanje neke od najvećih svetskih marketinških agencija.

Ponedeljak - 03.11.2008
Ivan Tasovac zaseo u fotelju Milke Forcan
Prvi zadatak vaskrslog Saveta za promociju Srbije (poznatijeg kao „Savet za brendiranje“) biće konačno pronalaženje prepoznatljivog i originalnog brenda po kojem bi Srbija bila prepoznatljiva u svetu.
Savet za promociju je „podignut iz mrtvih“ posle konstituisanja nove vlade, na inicijativu ministra trgovine Slobodana Milosavljevića iz DS-a.
Savet bi trebalo da za početak, prema saopštenju Ministarstva trgovine, „da stručnu preporuku pri izboru pružaoca usluga u otvorenom postupku javne nabavke usluga istraživanja za potrebe izgradnje i pozicioniranje nacionalnog brenda Srbije i usluga razvoja, izrade i primene Strategije izgradnje i pozicioniranja nacionalnog brenda Srbije“. U prevodu, to znači da je Vlada raspisala tender za nekoga ko bi trebao da kaže šta je to srpski brend.
Posle gužve koja se u javnosti digla kada je 2007. godine za predsednicu izabrana Milka Forcan, za Savet se doskora nije ni čulo. Međutim, na sednici održanoj u petak, izabran je novi predsednik - direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac - a članovi su Miodrag Stojković, Predrag Marković, Milica Čubrilo i Vojislav Žanetić, a umesto Jelice Minić, koja odlazi u inostranstvo, Vlada će uskoro imenovati nekog drugog.
Vredi napomenuti da je Ministarstvo trgovine naglasilo da se Savet „neće oglašavati u javnosti do okončanja postupka javne nabavke usluga istraživanja za potrebe izgradnje i pozicioniranje nacionalnog brenda Srbije“.
1. Insert iz jednog od intervjua Voje Žanetića datog pre “priče” o Nacionalnom brendu !
“ Stručnjak
Kako biste predstavili sebe?
– Gostujući nedavno na jednoj TV rekao sam: „Izem ti zemlju u kojoj sam ja stručnjak za politički marketing“, a verovatno i marketing uopšte. Siguran sam da mora biti mnogo boljih od mene. Neke od njih sam uspeo da upoznam i nadam se da ću još mnogo njih upoznati. Upoznavanje boljih pomoći će mi da i ja budem bolji.
Otkud odluka da spisku svojih zvanja – kolumnista, publicista, scenarista „Indeksovaca“ – dodate i marketinški stručnjak?
U šali sam sebi govorio: “Znaš tri kompjuterska programa – vord, eksel i pauer point – i nešto mora da ispadne od tebe“.Presudilo je, ipak, ubeđivanje jednog mog prijatelja, a koje je datiralo godinama unazad. Kad god bismo se sreli, govorio mi je: „Pusti te novine, pusti pisanje, hajde pravi firmu...“
G-din Žanetić je suvlasnik i kreativni direktor agencije za komunikacije i marketing „Mozaik". U prvom sazivu Saveta (2007) konstatovano je da njegovo imenovanje predstavlja sukob interesa i preporučeno je da u roku od 30 dana prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na nekog drugog. Suosnivač marketinške agencije “Mozaik” je Jelisaveta Bjelić, ujedno I životna saputnica g-dina Žanetića, a I savetnica “Delte.

Milica Čubrilo
“Mr Milica Čubrilo, rođena je 1969. godine u Kartaži, Tunis. Diplomirala pravo 1992. godine na Odseku javnog prava na Univerzitetu Panteon Asas u Parizu. Magistrirala na pravima i antropologiji na Sorboni, u Parizu, 1993. godine.
Od 1996. do 2000. aktivna u brojnim zemljama širom sveta u domenu turizma i organizacije međunarodnih kulturnih i sportskih događaja.
Od 2001. do 2003. bila je dopisnik sa Balkana za francuske medije "L' Figaro", Radio "Frans Internacional", "L' Tan" i "L' Poan", a od 2000. do 2001. novinar je u redakciji L' Figaro, u Parizu. Od 2003. do 2006. godine direktor je Turističke organizacije Srbije …”
Zašto u CV nije napisano čime se bavila u period od 2001. Do 2003.
Da li je bila zaposlena ?

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

Marija | 07.02.2009.

Ništa dok žena ne digne buku i prašinu... Bravo za Draganu i njenu inicijativu i istrajnost!

Evo kako ja razmišljam na temu Srbije i njenog brenda:

Svi oni koji razumeju problematiku brenda, znaće da brend nije ništa drugo nego diferentna brednost koja jedan proizvod-uslugu- ZEMLJU, ističe u odnosu na konkurente. To mogu biti opipljivi i očigledni elementi, kao što su cena, kvalitet, ponuda, garancija itd., a mogu biti i emocionalni doživljaji koji korisnika vezuju za brend. Sada kada se vratimo na pitanje Srbije kao brenda, biće nam sasvim jasno da u svetu nažalost ne možemo igrati sa ovom drugom kartom emocija. Hajde onda da pogledamo koje su to naše konkretne različitosti u odnosu na druge. Sećam se brand fair-a pre nekoliko godina, kada smo u anketi dobili da zaokružimo dve opcije: Srbija je.
a) Guča
b) EXIT
Aman bre ljudi, Srbija je sve što ono druge zemlje nemaju! Eto naše sreće pa nemamo more :), tako da imamo diferentnu prednost u odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku. Sad verovatno mislite da sam sarkastična, ali ne. Pogledajte šta mi imamo: seoski turizam za kojim su Nemci i Austrijanci potpuno ludi. Egzotičnu prestonicu koja ne spava. Vojvodinu, ravnicu, salaše, netaknuta sela! Nacionalne parkove, kao idealno mesto za planinare i hajkere. Banje! Hajde da banje postanu spa centri u kojima će se ljudi podmladiti! Svi znate koliko je svet poludeo u trci za podmladjivanjem i večnoj mladosti! Šta je sa onom slatkom pesmom "Dodješ star, odeš mlad"?
Lovišta! Sportski lov i ribolov...
KAMPANJE! ETIKETA! SLOGAN!
Svi su se smejali oglasnom spotu Crne Gore na CNNu. Smejte se ljudi, smejte se :)))))))

medj javom i medj snom

Snežana | 08.02.2009.

Pratim PR blogove, al' se nerado javljam. Ovo je ipak dosta ozbiljna tema, pa ne odolih.
Čitajući SVE postove ne temu brendiranja Srbije dolazim do zaključka da kod nas neosporno vlada pomodni trend optimizma.
G-din Ćirić po svojoj vokaciji mora da je optimista. Ali ipak se u njegovim postovima provlači nit ozbiljnog i razumnog čoveka, poput konstatacije da u Srbiju, ovakva kakva je, dolaze avanturisti.
Pa, mi ovde, I ne samo mi, jos zivimo u zoni sumraka.
Da li stvarno mislite da neko veruje u to da optimizam i entuzijazam "raste" na ovim drustveno-političkim prostorima?
INTERES I GOLI INTERES.
Dragana, neki "tvoji" blogeri su sami sebe negirali. Poput klatna. Od konstatacija o korumpiranosti drustva do krajnje podrske i cestitki.
Da li je u pitanju meteoropatija?
Cela prica o brendu je zatvoriti projekat, kako je neko u postu naveo da je koncipiran jos 2006. Da bi se zatvorio mora se potrositi preostalih 140 miliona. Za Drzavu nista.
Za pojedince dosta.

Zainteresovana temom, prošetala sam se internetom na temu brendiranje Srbije. Naišla sam da smo polovinu od namenjene sume (500 miliona, e sad € ili $) dali jednoj američkoj agenciji za raklamu o Srbiji. I kakvi su rezultati? Znam ja, a kamoli oni koji su za to delegirani, da je to mala suma. I nikako ne može biti jednokratna. Kako ono: ulagati 3-5 godina da ti se vrati.
Odakle u ovoj sveopstoj krizi dodatnih sredstava za brendiranje Srbije. Pa mi prodajemo ostatak Telekoma da namaknemo budžet. A Hrvati, kako je opet neko u postu naveo, izdvajaju 20 milona evra za brendiranje Hrvatske. To je 20-ti deo budžeta od prodaje NIS-a, do kog dodjosmo porodjajnim mukama.
Kakav seoski turizam I banje.
Marija@ mora da nije videla kako izgleda seoski turizam I banje u Sloveniji, a da ne idemo dalje.
Putevi su nam za evropske pojmove, ocajni. Na Exit se jos I moze, al do Guce? Bolje ne.
Koju banju bi Marija preporuicila?
“ Slucajno” sam se banjama bivse SCG bavila I to po narudzbini velike strane kompanije. Sem Igala, za sve su cuteci neodredjeno klimali glavom. Cak je I Cigota bila sporna. Al’ izvadila ju je strucnost medicinskog kadra I podneblje.
Lepo je biti optimista I voleti svoju zemlju. Ne znam da li je neko moze voleti vise od mene. Ali treba biti realan. Za sve treba mnogo “novaca”.
Pa ni kilo ‘leba ne mozes pojesti, ako nemaš para da ga kupiš.
Pa bar mi PR-ovci, kao I marketari, znamo da nijedan projekat ne možemo započeti bez odobrenog budžeta.
Ako smo, ono što tvrdimo da jesmo, krenimo u networking I to bez budžeta. Svojim mrežama brendirajmo Srbiju.
Da smo ovoliko vremena, koliko smo postova napisali, utrošili samo po travel blogovima I preporukama vojvodjanskih salaša, Beograda, Novog Sada, Zlatibora, Kopa,... postigli bismo veci efekat.
Na lestvici užitaka, mnogi dobru klopu stavljaju ispred sexa.
Napravimo sajt nacionalne kuhinje vidjen u ambijentu srpskih nacionalnih restorana. Ma, kakav Langusto, Kalemegdanska terasa i sl.
Ne, nego pocnimo sa severa,od Majkinog salaša na Paliću,pa na dole. intrigantnog Dva drugara u Vranju, Zlatiborske kolibe, kopaoničke kolibe…, ali I dvorca Dundjerskog uz nezaobilaye riblje specijalitete u Ečkoj… I šaljimo u svet.
Kako nas narod kaze: Use’ I u svoje kljuse.Jedino sam tako optimista.
Ne varam druge, sebe ponajmanje.

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

ddjermanovic | 08.02.2009.

@Snežana: koleginice, računajte na moju iskrenu podršku inicijativi koju Vi lično pokrenete ;)

Svaka konkretna aktivnost spram suzdržanog i unapred kritičkog stava, zaslužuje podršku i ohrabrivanje!

Svaka priča bez aktivnosti ili kritika bez ličnog pozitivnog primera, ima malo značaja.

Re: Zemlja kao Brend - ODGOVOR Ministarstva za trgovinu i usluge

Ana Mihajlović | 11.02.2009.

Wooo, neko vreme nisam proveravala blog odnosi s javnošću, kad ovde svašta nešto!

Želela bih da se zahvalim autoru bloga i svim učesnicima na ovako konstruktivnoj diskusiji na temu za koju sam inače jako zainteresovana.
Ovo će možda nekima dati odgovor na njihova pitanja, a neke dodatno inspirisati:
"If you think that you are too small to make an impact, try going to sleep with a mosquito.”
Anita Roddick

Kao student Fakulteta organizacionih nauka, imavši želju da uradim nešto za svoju zemlju po pitanju poboljšanju njenog imidž u svetu, organizovala sam jedan seminar pod nazivom "Europe3D Srbija", koji je imao za cilj da predstavi Srbiju kroz 3 dimenzije (ekonomiju, politiku i kulturu)studentima stranih univerziteta. Moja poruka je da pitanjem brendiranja zemlje treba da se bavimo svi, i Vlada, i kompanije i njeni građani, i zbog toga mi je jako drago da mogu da osetim ogromnu količinu pozitivne energije u ovom virtuelnom kutku okupljene oko ideje Brendiranje Srbije:D Prilikom razvijanja koncepta gore pomenutog projekta radila sam na istraživanju kod stranih studenata koja je njihova percepcija Srbije I tada sam shvatila da je Beograd mnogo veći brend od Srbije, na šta takođe mislim da teba da se obrati pažnja. Ovo je zadatak projekta i tima mladih ljudi koji su radili na njemu samo otežalo i navelo nas da još ozbiljnije razmislimo šta treba komunicirati. Uglavnom, događaj je uspešno realizovan i poslato je 40 prelepih razglednica iz Srbije na razne strane sveta odakle su došli učesnici seminara. To je bila jedna mala inicijativa koja je bila u skladu s našim mogućnostima tada, ali sada čvrsto verujem da se ovde dešave nešto mnogo jače, pogotovo što ćemo imati dragocenu priliku da se naš glas čuje na BrandFair-u!

Inače, na BrandFair-u 3 imala sam priliku da slušam istaknutog stručnjaka Simon Anholt-a koje je govorio upravo o temi brendiranja zemalja i sad se prisećam šta mi je ostalo u glavi o pitanju brendiranja Srbije…

"Srbija nema političku moć, vojnu, niti ekonomsku, ali zato ima kreativnost!"

"Problem Srbije kao Brenda nije nedostatak informacija, već nezainteresovanost."

"Reputacija mora biti zarađena, drugačije je propaganda."

(citati nisu originalni, ali su blizu)

Svi znamo da postoje neke zemlje sa dobrim imidžom, kao što su Švajcarska, Kanada, Velika Britanija… ali, i one ga moraju stalno održavati i smišljati nove mehanizme.

S druge strane, postoje primeri zemalja koje su uspešno uspele da promene svoj negativan imidž, Španija (fašizam), Irska (loša politika, terorizam, ruralna sredina), Hrvatska (koja je morala da ponudi nešto zanimljivo i komunicira svoje nove vrednosti posle balkanski konflikata i genocida; kampanja "Kravata oko (arene) Hrvatske", Slovenija (čije su ime ne retko mešali sa Slovačkom).

Maleziju inače smatram vrhunskim primerom, i kampanju "Malaysia Truly Asia"

Pa, ako mogu oni, oni koji se nalaze na obalama drugih kontinenata, a i naši susedi, pa zašto ne bi mogla i Srbija?!

Milosavljević: Minimalna sredstva za brendiranje Srbije

Miloje Sekulic | 12.02.2009.

"Za ovu godinu, zajedno sa sredstvima NIP-a, predviđeno je ukupno 50 miliona dinara i sa tim novcem je moguće zadržati samo započete aktivnosti, ali ne proširiti i učiniti neki značajniji pomak", kazao je Milosavljević na otvaranju Sajma brendova.
http://www.economy.rs/vesti/7563/Milosavljevic--Minimalna-sredstva-za-brendiranje-Srbije.html

 
CC - Neka prava zadržana pod Creative Commons licencom 3.0, Srbija 2008 by draganadjermanovic.com – Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb