Odnosi s javnošću

draganadjermanovic.com  

O čemu razmišlja menadžer za Odnose s javnošću, kako vidi svet oko sebe kao ličnost i kao profesionalac.
Koliko direktna komunikacija i demistifikacija običnih i neuobičajenih pojava život generalno, čini jednostavnijim i kvalitetnijim.
Kolika je odgovornost na pojedincima a kolika na uticajnim grupama u kreiranju stavova javnog mnjenja u cilju lične i profesionalne promocije.
Blog o PRepoznavanju prilika i korišćenju mogućnosti.

BLOG JE PREMEŠTEN NA ADRESU WWW.DRAGANADJERMANOVIC.COM

Krizni PR - Hapšenje Gradonačelnika Zrenjanina

ddjermanovic | 08 Oktobar, 2008.

Poštovani posetioci,

Najbolji način da naučimo jeste da sagledamo dovoljno pažljivo dobre (ali i loše) primere komuniciranja kojih u najbližem okruženju imamo na pretek.

Kraljica PR-a je kriza. U njoj stvarno vidite koliko ste dobri, ili kako zapravo i niste dobri. Kriza zahteva ozbiljne analize - posle; ali i detaljne pripreme - pre.

Moju je pažnju prethodne nedelje privukao događaj hapšenja Gradonačelnika Zrenjanina. Pokušala sam da sklopim sliku što preciznije, ali spolja posmatranao, jer naravno, to vam je jasno, nisam u nju, sem kao outsider, bila ukjučena.

Sakupila sam svoje teze na jednom mestu kako bi ih ja lično koristila; želela sam u prvi mah i sa vama da ih podelim. Namere su mi čiste - čisto PRofesionalne. Međutim smatram da nije mudro da to uradim na uobičajeni način.

Analiza koju sam sačinila sigurno ima i  nedostataka i predstavlja ipak samo utisak pojedinca... neformalan, možda subjektivan.

Fragmenti posta koji sam napisala drugog dana krize su u nastavku.

Post u celosti neću objaviti. Na vaš lični zahtev upućen na mail adresu draganadjermanovic.blog@gmail.com, proslediću vam ceo text. Kolege i čitaoci koji su u komentarima prethodnog posta izrazili želju da ga pročitaju, već su dobili e-mail.

Razlog za ovakvu distribuciju mojih ideja je moja lična odluka. Tako se osećam bolje, a imam pravo na to. Sugestije kako da prevaziđem svoju nedomuicu o (ne)objavljivanju ovog posta koje su mi omogućile da zadovoljim svoju inicijalnu nameru, a da ipak ostanem u okvirima fine (apolitične) dame, dobila sam od gospodina Olivera Gassnera i ovom mu se prilikom još jednom najljubaznije zahvaljujem.

Fragmenti iz posta:

"Ukoliko ste pratili izveštaje medija tokom jučerašnjeg dana mogli ste, na nivou svesnog, da zaključite:

• Uhapšen je funkcioner lokalne vlasti
• Funkcioner lokalne vlasti je istovremeno i visoki funkcioner najjače pozicione političke partije u zemlji (koja ima vlast osim u tom gradu i u Pokrajni i u Republici)
• Osumnjičen je za primanje i davanje mita kao organizator kriminalne grupe, kao i za zloupotrebu službenog položaja."

...


"Šta je pisac (ddjermanovic) uopšte hteo da kaže:

• Stvari nisu onakve kavke jesu već onakve kakvim ih vidimo a
• Kriza je (uvek) sjajna prilika ukoliko ste mudri pa birate experte za krizni PR (e a takva ekipa nema cenu)."

...

"Šta je jučerašnji događaja imao za rezultat (pričamo o efektima na „široke narodne mase”):..."

"Molim uzmite u obzir da je ugled srpskih političara okačen na vrlo klimav ekser, i to svakog političara od reda. Takođe, njihov imidž u javnosti ima samo jednu konstantu: konstantno se revidira!"

...

 

Napomena: Ukoliko imate ma kakvih pitanja ili komentara molim vas pošaljite ih na mail sa kojeg ćete dobiti text. Sa zadovoljstvom ću diskutovati sa vama. Najzanimljivije komentare i polemike (anonimno ili kako god se naknadno dogovorimo) možemo objaviti u zasebnom postu.

Komentari

Re: Krizni PR - Hapšenje Gradonačelnika Zrenjanina

Deda | 08.10.2008.

Donela si pravu odluku. Jednostavno, a sustina se PRozima...
Jedina zamerka: zasto se i kome pravdas, kome zelis da otvoris oci? Da napises jedan jedini redak, uvek ce se neko naci da formulise onako kako njemu drago, a ne da se drzi sustine.

Uvek je bilo ovako, i bice. Ovo su izgleda, uvezbane majstorije koje prolaze u nasem narodu. Sve gutamo.
Koferce je odavno zaboravljeno!

ps. dolazim ovde da citam misljenje i stavove jednog PR-a. Samo iz tog ugla vidim svaki post.

Uh Deda

Dragana Djermanovic | 08.10.2008.

Imaš puno pravo da zameriš. Procenila sam neke lične aspekte života i uzela ih u obzir. Zato tako. Možda, da je samo lakši trenutak, sve bi bilo jednostavnije. Ovako - ovako. Molim te da razumeš.

Re: Krizni PR - Hapšenje Gradonačelnika Zrenjanina

Makedonac | 09.10.2008.

@Dragana

Ispravna odluka.

Pitam se samo, kao vrhunski majstor svog zanata (PR), kako bi postupila, kad bi bila (u potpuno istoj situaciji) na mesto predsednika i... istovremeno kontrolisala ekipu koja vodi tvoj PR!?

...ako iskljucimo propuste koji su im promakle, sta bi u tvojoj "prici" bilo drugacije.

Kraljica medju krizama

Dusan Katilovic | 09.10.2008.

Da, kriza je kraljica PR-a. A ono sto je trenutno u najvecoj krizi jeste poverenje u finansijske institucije, a ti si zaposlena u jednoj...

Kako ces ti odgovoriti na verovatno najveci profesionalni izazov do sada? Kako ces umiriti mene, akcionara tvoje institucije, i pridobiti me da ne povucem svoj depozit iz nje (ili neke druge banke)...?

Re: Krizni PR - Hapšenje Gradonačelnika Zrenjanina

Ivica Sitar | 09.10.2008.

Sjajno pitanje, Dusane...

 
CC - Neka prava zadržana pod Creative Commons licencom 3.0, Srbija 2008 by draganadjermanovic.com – Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb